Két markáns, hónapok óta megfigyelhető trend jellemzi a 2023-as év eleji országos- és nyíregyházi ingatlanpiacot! Masszívan csökkenő vevői kereslet és a töretlenül emelkedő kínálat.

…és itt akár be is fejezhetném a kis irományomat, mert minden lényeges dolgot elmondtam.

…de azért úgy gondolom érdemes boncolgatni a témát egy kicsit tovább.

Megpróbálhatnánk kibontani, hogy miért jutott ide 2023-ra az ingatlanpiac, de szerintem ezzel a legtöbbünk teljesen tisztában van. Nem szeretnék belemenni egy összetett, hosszasan és többször ismételt témába …jelen pillanatban úgyis csak a végeredmény számít.

…de akit netán érdekel a folyamat egy előző bejegyzésemben talál róla információt…ide kattintva!

…tehát, hol is tartunk? Igen, megvan … zsugorodó kereslet és gyarapodó kínálat.

Ezt egy kicsit érdemes cizellálni, hogy mit is jelentenek ezek konkrétan.

Mennyire is csökken?

Mennyire is növekszik?

Mekkora is a baj?

Nézzük a keresletet, amivel meglátásom szerint nagyobb a baj. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest több, mint felére esett vissza a keresések száma az ország legnagyobb hirdetési oldalának statisztikája alapján.

Konkrétan „eltűnt” a keresések 54%-a!

Ami bizony cudar…ismerjük el!

…és mi történt a kínálattal? A legfrissebb adatok alapján országosan

a vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal nőtt az eladásra váró lakóingatlanok száma

az elmúlt év első hetéhez képest.  Ez is egy igen szép szám!

…és mekkora is a baj?

Egyre kevesebb a vevő és egyre több az eladó ingatlan…ez nem egy túl szerencsés piaci helyzet. A sportban használt hasonlattal mondhatnám, hogy innen szép nyerni az eladóknak, hogy elképzelésüknek megfelelően értékesíteni tudják az ingatlanukat. A rossz hírem –  maradjunk a sport vonalon – hogy igazán izzadság szagú lesz a folyamat, amennyiben a tulajdonosok nem akarnak szembesülni azzal a ténnyel, hogy nagyon megváltozott a helyzet az ingatlanpiacon …és már nem az ő kezükben van a gyeplő!

Iszonyatosan nehéz lesz megtalálniuk az egyre fogyatkozó potenciális vevőket egy ilyen zajos, kínálati oldalon túlfűtött piacon. Amennyiben nem tudnak a megfelelő minőségi, így figyelemfelkeltő hirdetéssel, a megfelelő helyen, időben és a jelenlegi helyzethez, kereslethez igazított piaci árral megjelenni, akkor jelentősen elhúzódó értékesítési folyamatra készüljenek…és ez még a jobbik eset, ha a több hónapos küzdelem után egyáltalán megtalálják az ingatlanuk új tulajdonosát.

Az alábbi bejegyzésben megtalálja, hogy Nyíregyháza, Örökösföldön hogyan is reagáltak az ingatlan árak a fent említett tényezők hatására…klikk ide

Eddig elolvasva kicsit pesszimistának tűnhet az előrevetített képem, de nem az. Higgyék el egy ízig, vérig optimista ember vagyok, aki már aktív ingatlanközvetítői tevékenységet folytatott a 2008 után következő ingatlanpiacot is masszívan érintő válságban is. (Jelenleg azért nagyságrendekkel jobban állnak a dolgok, mint annak idején.) Ott és akkor egy látszatra lefagyott ingatlanpiacon is folyamatosan voltak magánemberek és szakemberek által támogatott, vezérelt adásvételi szerződések, persze kisebb számban, mint a „boldog békeidőkben” …tehát nem véletlen a címben a „nem kilátástalan” megfogalmazás!

Amennyiben elfogadjuk és próbálunk igazodni a kialakult gazdasági és ingatlanpiaci helyzet adta lehetőségekhez, működőképes a dolog…de ha netán nem vagyunk kellően rugalmasak és nyitottak a piac átalakulására …akkor jön a fekete leves.

 

Amennyiben nem akar lemaradni a legfontosabb ingatlanpiaci infromációkról csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz:  Nyíregyháza - ingatlantulajdonosok

....vagy szakmai Facebook oldalam köveztőihez: Horváth Géza - Nyíregyháza