Az elmúlt időszakban az ingatlanpiacról szóló szakértői nyilatkozatok bővelkednek a „piaci kínálat növekedett” kifejezéssel….de hogy ez mit is jelent és milyen kézzelfogható hatása van ennek az árakra? Ezt nézem meg a következőkben Nyíregyháza, Örökösföld lakóingatlan piacán.

A jelenleg változás alatt álló ingatlanpiac egyik legkarakteresebb jellemvonása a szabad szemmel is jól látható kínálatbővülés. Hónapról hónapra, hétről hétre egyre több az eladásra kínált ingatlan. Több média is foglalkozott és foglalkozik ezzel a témával. (Itt található egy országos helyzetjelentés a kínálatbővülésről.)

Novemberben például az elmúlt év számaihoz képest a legtöbb megyében jókora bővülés tapasztalható. Vannak olyan területek, ahol 30-41 százalékkal nőtt az ingatlankínálat mértéke. Megyénkben ez a szám 13 százalék. Saját adatim alapján konkrétan Nyíregyházán 10 százalékkal találunk több eladó lakóingatlant, mint egy évvel ezelőtt.

Mit eredményez ez a folyamat:

  • a nagyobb kínálat általában áremelkedési lassúlást és korrekciót okozhat az ingatlanok piaci árában
  • a megnövekedett választék mellett a vevők alku pozíciója erősebb, így az eladók nagyobb alkukra számíthatnak vételi ajánlatok esetén

…és akkor nézzük meg, hogy milyen hatással van/volt ez a folyamat Nyíregyháza, Örökösföld ingatlanpiacára.

Először is miért Örökösföld? Nyíregyháza különböző területein a fentebb említett 10% körüli kínálatbővülés tapasztalható az elmúlt időszakban, de nem Örökösföldön. Itt az elmúlt 3-4 hónapban több mint a háromszorosára(!) emelkedett az eladó használt panellakások száma.

Ennek a növekménynek köszönhetően viszont …és itt jön a „feketeleves”…megközelítőleg fele annyival nőttek a hirdetési árak, mint a város többi szegmensében.

Az más kérdés, hogy a konkrét adásvételek esetében mennyire tudják az eladók ezt a növekményt érvényesíteni, mert a megnövekedett alku megtorpedózhatja a tulajdonosok elképzeléseit. Erről és a tulajdonosi árképzéssel kapcsolatos gondolataimról egy korábbi cikkben olvashat itt.

A lényeg, hogy egyértelmű összefüggés mutatkozik egy adott területen található, eladó lakóingatlanok kínálati bővülése és a gyarapodásból fakadó árkorrekció között.

Tisztán látható a számokból, hogy az örökösföldi megemelkedett kínálatból eredően nem tudták tartani az ingatlanok a város többi részére jellemző áremelkedést. Ennek persze oka a visszafogott kereslet is. Ez a piaci állapot jól példázza a "kereslet, kínálat, ár" piacgazdasági alaptörvényt. Amennyiben egy termékből több áll rendelkezésre, mint amennyire a piacnak az adott pillanatban szüksége van, ott óvatosabban kell bánnom az árazással, hogy vevőt találjak! Pontosan ez történ az elmúlt hónapokban Örökösföldön. 

FONTOS! Az összehasonlításban - hogy az almát az almával hasonlítsam össze…ne a körtével - kizárólag  a piacon legnépszerűbb 50-60 m2-es, két szobás, jó- és közepes állapotú, használt panellakások kínálatát vizsgáltam!

 

Amennyiben nem akar lemaradni a legfontosabb ingatlanpiaci infromációkról csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz:  Nyíregyháza - ingatlantulajdonosok

....vagy szakmai Facebook oldalam köveztőihez: Horváth Géza - Nyíregyháza