….az én válaszom, hogy …eddig! Sajnos nem működik már a jelenlegi, közönyös ingatlanpiacon. Már csak emlék a 2022 év első félévében tapasztalható aktivitás a piacon, amikor mindent elbírt a túlfűtött kereslet.

A tulajdonosok és a potenciális vevők elképzelései között máris nagy a különbség a piaci árak tekintetében. Amennyiben nagyon röviden szeretném meghatározni a helyzetet jelenleg

a piacon a tulajdonosok részéről vágyvezérelt árazás történik. Az árak nem a realitást, hanem a vágyakat tükrözik, hogy ki mennyit szeretne kapni az adott ingatlanáért.

Az, hogy tényként kezeljenek a tulajdonosok olyan kiindulási alapokat az ingatlanuk árazása szempontjából, amik valójában nem léteznek, nincsenek alátámasztva és személyes szubjektív vágyaik jelenjenek meg az ingatlanuk árazásában véget ért.

Az eltűnt potenciális vevők, a nehezen hozzájutható források (jelzáloghitel), a megnövekedett kínálat, a drasztikusan növekvő alkuk átrendezték az ingatlanpiaci „játszóteret”.

Ezt támasztja alá egy érdekes és lényeges adat.

Jelenleg a nyíregyházi lakáspiacon az aktív hirdetések 33 százaléka árat csökkentett az elmúlt 3 hónapban legalább egy alkalommal.

Tehát vannak tulajdonosok, akik kellő motivációval rendelkeznek ahhoz, hogy lereagálják az ingatlanpiaci apátiát és próbálják vonzóvá tenni a portékájukat az egyre nagyobb kínálati piacon.

…és nem lennék meglepődve, ha egyre többet találkoznánk az elkövetkező időben árcsökkentett ingatlanokkal! …de erre azért biztosan várni kell még egy kicsit, mert köztudott, hogy a tulajdonosok reakció ideje csökkenő piaci aktivitás mellett nagyon lassú…ellenben a pozitív irányú piaci változással, ami szinte azonnal beépül az ingatlanok aktuális árába.

 

Amennyiben nem akar lemaradni a legfontosabb ingatlanpiaci infromációkról csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz:  Nyíregyháza - ingatlantulajdonosok

....vagy szakmai Facebook oldalam köveztőihez: Horváth Géza - Nyíregyháza