Egyre több embert foglalkoztat, hogy mi is történik az ingatlanpiacon napjainkban. Arra vállalkozom, hogy egy pici helyzetelemzést adok a felszínt megkapargatva a következő sorokkal és tartalommal.

 

Amennyiben egyetlen egy szóval kellene jellemeznem a helyzetet akkor talán a „változás” vagy az „átrendeződés” szavak tükröznék legjobban a jelenlegi állapotot….és ez nem is akármilyen módosulás. Nem elég az, hogy maga a piac teljes szerkezete változik, de az átalakulás most olyan sebességgel és hektikussággal történik, amire nem nagyon volt még példa az elmúlt időkben.

Olyan sok erő és bizonytalanság van jelen egy időben, ami befolyásolja az ingatlanpiacot, hogy ember legyen a talpán, aki kiismeri és eligazodik ebben a változó környezetben.

Meggyőződésem szerint jelenleg a legfájóbb pontja a képletnek, hogy éves szinten 30-35 százalékkal csökkent az eladó ingatlanok iránti kereslet. (Ez a szám országos trendet mutat be. Nem lennék meglepődve, ha Nyíregyházán ez a szám, akár egy kicsivel magasabb is lenne.)

Persze a kereslet csökkenés mögött is nagyon sok ok áll és állhat. Ennek az írásnak nem célja felsorolni az okokat. Az egy nagyobb terjedelmű anyag lenn…amit sokan végig sem olvasnának a hossza miatt!:-)

Sajnos a potenciális vevők eltűnésének fájó tényéről jelenleg sok tulajdonos nem vesz még tudomást.

Csak azt érzékeli, hogy nem csörög a telefonja és nincsen aki érdeklődne a meghirdetett ingatlan iránt! Ennek a folyamatnak a következő lépése, hogy egyre több ingatlanhirdetés jeleni meg. Mivel a vevők jó része eltűnt és nem szívja fel a piacra értékesítés céljából kikerült ingatlanokat. Ezt támasztja alá a legnagyobb hirdetési portál statisztikája is. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy már nyár eleje óta tapasztalható a kínálatbővülés.

A folyamatot gyorsítja, hogy a jelenleg piacon lévő,

eladásra meghirdetett ingatlanok döntő többségét a piaci árnál 10-15 százalékkal magasabban kínálnak a tulajdonosok

és így nő az értékesítési idő…ha egyáltalán belátható időn belül sikerül új tulajdonost találni rá.

Ebből következően, akiknek tényleges eladási szándéka van és kellő motivációval rendelkezik, sokkal nagyobb alkukba is bele kell menjen, mint az elképzelése volt.

Természetesen itt is megjelentek az első fecskék, akik belátják, hogy egy ilyen bizonytalan közegben, ilyen emelkedő kamat környezetben, ilyen financiális nehézségekkel nem fog működni az elképzelésük. Ezek a tulajdonosok használják az árkorrekció módszerét.

Jelenleg a Nyíregyházi eladó ingatlan kínálat 15-20 százaléka már minimum egyszer átesett árcsökkenésen az elmúlt hónapokban!

A józan ész és az ingatlanpiaci szakértők is azt várják, hogy 2023-as év elején tovább fog fokozódni a változás sebessége. Ugyanis már túl leszünk sokunknak nagyon fájó megemelkedett energiaszámlákon.

…tehát összegzésül a jelenlegi piaci helyzetben hiányoznak a vevők. Egyre több az eladásra váró ingatlan, ezen a kínálati piacon az ingatlanok többsége túlárazott, ezeknek köszönhetően nő az ingatlanok forgási sebessége (értékesítési ideje), de már megjelentek azok az ingatlan tulajdonosok, akik árcsökkenéssel próbálják lereagálni a  kialakult helyzetet.

…ebbe a kis szösszenetbe ennyi fért! Próbálom később is összegezni az aktuális folyamatokat és bemutatni a változásokat és az okaikat is.

Akit netán részletesebben, ingatlanspecifikusabban érdekelnek a folyamatok és a történések, bátran keressen és egy ingyenes konzultáció segítségével közelebb kerülhet a valósághoz és a realitáshoz.

 

Amennyiben nem akar lemaradni a legfontosabb ingatlanpiaci infromációkról csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz:  Nyíregyháza - ingatlantulajdonosok

....vagy szakmai Facebook oldalam köveztőihez: Horváth Géza - Nyíregyháza