A jelenlegi ingatlanpiaci hírek napjainkban nem túl fényesen mutatják be az kialakulóban lévő folyamatokat, helyzetet. Kínálatbővülés, drasztikusan visszaeső hitel kihelyezés, érdeklődői szám csökkenés, növekvő alku. A GfK „Vásárlőerő 2022” tanulmánya pedig egy új oldalról mutatja a be a helyzetet.

A bevezetőben említett folyamtokról már itt is olvashattatok egy rövid helyzetelemzést. Aki kíváncsi itt találja a cikket. A megjelenése óta nem lett fényesebb a helyzet sajnos…sőt!

…és erre itt a következő tanulmány, ami bemutatja, hogy megyénk még országosan is sereghajtó a vásárlóerő tekintetében. Ami értelemszeren szervesen összefügg az ingatlanpiaci tranzakciószámmal is.

…de közelítsünk a nagyon perspektíva irányából.

Magyarország az európai összehasonlításban a 42 ország közül a 30. helyen tanyázik.

Az egy főre jutó átlagos vásárlőerő közel 15 százalékos növekedéssel 8.751 eurora emelkedett, ami az európai átlag 54 százalékának felel meg.

Magyarország 20 megyéjének elemzése azt mutatja, hogy a top 10-ben kevés változás történt az elmúlt évekhez képest.

A 2021-es évhez hasonlóan a 20 megyéből idén is csak ötnek van átlagon felüli vásárlóereje. Ezek maga a főváros – mintegy megyének tekintve –, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye.

A térképen minél sötétebb egy megye színezése, annál messzebb áll az országos átlagtól…persze mínuszban…és jól látjátok az a vakfolt a mi kis megyénk. Nem túl rózsás kilátások.

Aki szeretne tovább mazsolázni az adatokban itt találja a tanulmányt.

 

 

Amennyiben nem akar lemaradni a legfontosabb ingatlanpiaci infromációkról csatlakozzon zárt Facebook csoportunkhoz:  Nyíregyháza - ingatlantulajdonosok

....vagy szakmai Facebook oldalam köveztőihez: Horváth Géza - Nyíregyháza