„Géza, mi van az ingatlanpiacon?” Teszik fel naponta számtalanszor nekem a kérdést.

Az ingatlanpiac aktuális állapota és változásai sokakat érdekel és érint. Legyen szó eladóról, vevőről, vagy egy tulajdonosról, akit foglalkoztat az ingatlana értékének alakulása.

Ezért szeretnék röviden és gyorsan egy helyzetjelentést adni a 2023 első félévében és a jelenleg is tapasztalható piaci helyzetről. Az alábbiakban válaszolok néhány lényegre törő mondattal a nekem leggyakrabban feltett kérdésekre, anélkül, hogy túl mélyre mennék az okok elemzésében amelyek alakították és jelenleg is alakítják a nyíregyházi ingatlanpiacot… emellett az a tapasztalatom, hogy mindenkinek megvan a saját forgatókönyve a kialakult piaci helyzettel kapcsolatban, amihez tíz körömmel ragaszkodik és egyáltalán nem kíváncsi egy másik okfejtésre!:-)

A leggyakrabban felmerülő kérdések a következők:

 

Mi történik az árakkal? Tényleg csökkennek?

Igen, nyilvánvalóan látható, hogy csökkennek az ingatlanok árai Nyíregyházán. Habár sokan mást állítanak, de az árak csökkenő tendenciát mutatnak. Az idei év első félévében

a panellakások hirdetési árai 7%-al zsugorodtak, míg a tégla lakások árai 5,7%-al mérséklődtek

ugyanebben az időszakban.

Érdekes információ, hogy városunkban meghirdetett lakások 29%-nál a tulajdonosok már minimum egyszer módosították az árat a hirdetési időszak alatt.

Fontos megjegyezni, hogy itt használt ingatlanokról és hirdetési árakról beszélünk!

 

Mennyit lehet alkudni?

Az elmúlt évekhez képest több lehetőség nyílik az alkudozásra. Ingatlan típusonként a pontos érték megadása nehéz anélkül, hogy alaposan megismerjük az adott ingatlan piaci körülményeit. Általánosságban elmondható, hogy

átlagos ingatlanok esetén nagyságrendileg 10%-os árengedmény érhető el az alkudozás során.

Az idei tranzakciós statisztikák szerint az összes értékesített ingatlan 84%-a vevői alkuval zárult.

Egyre gyakrabban találkozom 20%-os alkut megközelítő ajánlatokkal, üzletekkel. Korábban ez általában a befektetői vásárlásoknál volt jellemző, de már a magánszemélyeknél is megfigyelhető. Fontos megjegyezni, hogy az „erőszakosan és pimaszul” alacsony első vevői ajánlat miatt hiúsul meg gyakran az üzlet. Van az a távolság eladó és vevői ajánlatok között, amit nem lehet áthidalni egy ár alku folyamán. Úgyhogy csak óvatosan az első ajánlatokkal kedves potenciális vevők!:-)

 

Vannak jó eladó ingatlanok? (bármit is jelentsen a „jó” ezekben a kérdésekben)

Igen, vannak kiváló lehetőségek, bármilyen szempontból is nézzük.

Az eladó ingatlanok kínálata Nyíregyházán az idei év első felében 40%-al növekedett.

Ugyanekkor a lakóingatlanok iránti kereslet közel 50%-al csökkent, ami azt jelenti, hogy hosszabb időre számíthatunk a kínálati túlsúlyra az ingatlanpiacon.

 

A 2023 első félévében városunkban tapasztalható ingatlanpiaci helyzettel kapcsolatosan elhangzó három leggyakoribb kérdésre röviden és tömören ennyi a válaszom.

Ha bármilyen további kérdéseid vannak, vagy részletesebb képet szeretnél kapni a piaci helyzetről bátran keress!