…de mielőtt a konkrét számokról esne szó, nézzünk néhány tényezőt a teljesség igénye nélkül, hogy miért is várható a közös költség emelkedése.

Megszűnt a KATA, így emelkedtek a vállalkozói díjak, amik befolyással lesznek a takarításra, karbantartásra, felújításra, javításra. Nagyban hatással lesz a díjra, hogy liftes e a társasház, hogy házközponti fűtéssel rendelkezik e, hogy milyen idős a ház, hogy hőszigetelt e, hogy milyen állapotban van a gépészete, ezekből fakadóan milyen az energiafelhasználása, energiafogyasztása? Látható, hogy ezek alapján nem egyszerű egy egzakt számmal meghatározni a várható emelkedés mértékét, mert ahány társasház, annyiféle lehetőség az adottságok kombinációjára.

…és akkor nézzük, hogy mik a jóslatok? 

Kaplonyi Györgytől, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnökétől elhangzott egy átlagos 30-40%-os emelkedési lehetőség is, ami nagy visszhangot kapott a médiában. Más szakemberek megítélése szerint, reálisan 15-20 százalékos átlagos közösköltség-emelés következhet az idén a hazai társasházak zömében. ….legyen nekik igazuk!