Már régebben foglalkoztat az a gondolat, hogy segítsek abban, hogyan és mi alapján is válassz felelősen ingatlanközvetítőt, ha ingatlanod eladásában szeretnél segítséget kérni. Itt a „felelős választásodon” van a fő hangsúly! 

Nem lenne elég ennek a blognak a felülete, ha szeretném felsorolni, hogy mennyi panaszt és negatív minősítést hallottam ingatlanügynökökkel kapcsolatban az elmúlt 20 évben, amióta ügyfeleimnek segítek otthonuk értékesítésében és/vagy megtalálásban. Nem tisztem eldönteni, hogy ezekből a panaszokból mennyi volt jogos és mennyi nem. Viszont abban szeretnék tanácsot adni Neked, hogy mielőtt segítséget kérsz és rábízod életed egyik legnagyobb vagyontárgyának értékesítését egy „idegenre”, mit is nézz meg előtte, hogy ne bánd meg a döntésedet!

Mint köztudott, minden típusú értékesítésnél az egyik legfontosabb tulajdonság a jó kommunikációs készség. Ez elengedhetetlen, hogy hatékonyan tudjon kapcsolatot teremteni és tartani a potenciális ügyfelekkel az adott értékesítő. És hol is kezdődik egy ügynök kommunikációja egy értékesítési megbízásnál?

Az ingatlanodról készült marketing anyag összeállításával és megosztásával, röviden a hirdetéssel!

A potenciális vásárlók itt találkoznak elsőnek az értékesítésre váró ingatlanoddal….és mint tudjuk minden az első 4 másodperc alatt dől el! Úgyhogy nélkülözhetetlen, hogy az első benyomás pozitív legyen!

…és el is érkeztünk a tanácsomhoz, ami pofon egyszerű!

Mielőtt bármelyik ingatlanközvetítővel szerződéses viszonyba is kerülnél, nézd meg az általa árult eladó ingatlanokhoz készített hirdetéseit…mert a Te ingatlanod is úgy fog kinézni, ahogy a többi!

E mellett ezek a hirdetések nem csak a kommunikációjáról fognak árulkodni, hanem a hirdetései egyben a referenciái is!  

Miközben átnézed az adott értékesítő hirdetéseit az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak. (…ha nem tudod, hogy kell megkeresni és megnézni őket, akkor kérd meg, hogy az utolsó 5 db megbízásának küldje el a hirdetését Neked)

Tetszik e amit látsz?

Milyen minőségben mutatja be az adott ingatlanügynök a „portékáit”?

Szeretnéd köztük tudni a saját ingatlanodat?

 

…de konkrétan mit is vizsgálj?

  1. milyenek a képek minősége? (éles vagy életlen, világos vagy sötét, stb)
  2. jók e a képek beállításai?  (bútorokat, ajtófélfákat fényképez vagy a tereket, az ingatlan pozitív sajátosságait mutatja be?)
  3. találsz e elég képet?
  4. készített e minőségi alaprajzot a helyiség méretek megadásával? (nagyon fontos!)
  5. a hirdetés szövegeit elolvasva érzed e, hogy felkeltette a figyelmedet, megírta e az adott ingatlannak a méltányos hirdetési szöveget?
  6. van e valami értékesítést katalizáló (segítő) plusz szolgáltatása az egyszerű hirdetésen kívül? (ingatlanvideó, virtuális séta, 360 fokos képek)

Amennyiben ezt az 6 egyszerű kérdést megválaszolod magadnak máris közelebb kerülsz ahhoz a válaszhoz, hogy „szeretnéd, ha ez az ingatlanközvetítő foglalkozna életed egyik legnagyobb vagyontárgyának értékesítésével?”.

Miután megkaptad a választ már csak a megfontolt döntés van hátra!

…és még valami, ha nem tetszett, amit láttál az alábbiak nem jó kifogások és kibúvók a felelős választás alól:

  • …de nagyon kedves ismerősöm
  • …csak 1%-ért dolgozik (nem véletlen)
  • …ajánlották és azt mondták, hogy ügyes (miben?)
  • …olyan kedves és rokonszenves

Egyetlen dolog számít! Az, hogy szakember e és tud e Neked segíteni a szakértelmével. Minden más csak mellébeszélés!

Hidd el, ha ezt a nagyon egyszerű folyamatot betartod sokkal kevesebbet fogsz csalódni, sokkal hamarabb és jobb áron kerül értékesítésre az eladó ingatlanod!