A médiában megjelentek az első fecskék, akik ingatlanpiaci árcsökkenést kiáltanak. Egy kicsit azért nézzük meg közelebbről azokat az adatokat, mert úgy lesz érdekes és érthető a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet.

Akkor kezdjük a tényekkel:

„Elérhette csúcspontját a panellakások árszintje 2022-re….” nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House ingatlanhálózat PR- és elemzési vezetője. Majd ezek után, hozzátette, hogy „2022-es átlaghoz képest 9-12%-kal alacsonyabb áron találtak új tulajdonosra a fővárosi panelek idén. A nyugati országrészben csekélyebb, 1%-os az enyhülés, azonban a keleti régió lakótelepein továbbra is 7%-os emelkedést tapasztalt a Duna House.”

Ezzel egy időben és párhuzamosan a legnagyobb ingatlan hirdetési portál is publikált egy adatsort, amit Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője így kommentált: Bár éves összevetésben még mindig jelentős drágulás látható az átlagos négyzetméterárak alapján az országos piacon, tavaly ősszel megtorpant az áremelkedés … Ezen felül a vásárlók alkupozíciója a tavalyi szint másfélszeresére, 6-8 százalékra nőtt 2023-ban. Így nem túlzás azt mondani, elindult az árcsökkenés”

 

….de nézzük, hogy mi is történik a nyíregyházi ingatlanpiacon.

Érezhető 2023 első negyedévében, hogy finomodtak Nyíregyházán a panellakások árai. Én inkább a korrekció szót használnám az árcsökkenés helyett. Amennyiben a második negyedévben is  folytatódik az árak csökkenésének a trendje, akkor már bátrabban használnám az árcsökkenés kifejezést. Másrészt a tapasztalható 2% körüli árcsökkenés még nem rázza meg alapjaiban a piacot, de már egyértelmű jele, hogy a jelenlegi tarthatatlan állapotnak igazodni kell a keresleti realitásokhoz. Ennek az igazodásnak a jele az év eleje óta tartó óvatos, de folyamatos árkorrekció.

A nyíregyházi téglalakások árainál ilyen egyértelmű trend nem figyelhető meg. 2-3 hetes egyirányú mozgások vannak az árakban negatív és pozitív irányba is, ami annak a jele, hogy nem találják az eladók a fogást a vevőkön.

 

E mellett nagyon érdekes az árcsökkenés szerkezete. A piacra nagy számban kikerülő új eladó ingatlanok tulajdonosai még nagy önbizalommal rendelkeznek, bíznak a portékájukban. Így a piacra újként kikerülő eladó lakások magasabb fajlagos négyzetméter áron kerülnek eladó sorba, mint a hónapok óta a piacon lévő társai. Tehát, a tapasztalható árcsökkenés, nem jelentkezik a frissen eladósorba kerülő ajánlatok áraiban. Eseménytelen heteknek, akár hónapoknak kell eltelnie az értékesítési időből, mire az eladók jobb belátásra térnek és próbálnak igazodni a megcsappant és árérzékeny vevői igényekhez. Ebből következően értékes időt vesztenek a tulajdonosok és ennek a jelenségnek köszönhetően tovább nő az ingatlanuk értékesítési ideje.

Jelenleg a nyíregyházi eladó és meghirdetett lakás állománynak a 28%-a árcsökkentett ingatlan.

A lenti ábrán látható, hogy az elmúlt hat hónapban folyamatosan nőtt a piacra kerülő ingatlanok száma!  

Ez az ábra, pedig az mutatja, hogyan változik az árváltozott ingatlanok száma Nyíregyházán az elmúlt hat hónapban..

Szemmel jól látható az összefüggés. Minél több ingatlan kerül a piacra, annál nagyobb a száma az árcsökkentett ingatlanoknak! Amennyiben ilyen sebességgel fog fokozódni a piacra kerülő, új eladó lakások száma, biztosan várható a fent leírt folyamat felgyorsulása.

 

Úgyhogy nagy figyelemmel követem az eseményeket és folyamatosan beszámolok a történtekről!