Nagyon egyszerű a recept …hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés! Ezek az értéknövelő, energetikai felújítások alappillérjei! …de nem mindegy, hogy milyen sorrendben történnek meg!

A Világgazdaságnak Illésné Szécsi Ilona, a Magyar Energiahatékonysági Intézet munkatársa, a RenoPont projektmenedzsere elmondta, hogy Magyarországon mennyire kevés a mélyfelújtás, másrészt sok a pazarló, energiamegtakarítást nem vagy alig eredményezős, átgondolatlan beruházás.

(mélyfelújítás: azt az átfogó energetikai korszerűsítés, amely során az egymásra épülő felújítási elemek pozitív hatásai összeadódnak, így kihasználható az adott épületben rejlő maximális energiahatékonysági potenciál)

Hőtechnikai számítások alapján egy

megfelelő hőszigetelés és nyílászárócsere, akár 40-60 százalékkal is csökkenthető egy épület fűtési-hűtési energiaszükséglete.

Ezért nem ésszerű például, hogy a fűtéskorszerűsítési beruházás megelőzze a hőszigetelést és a nyílászárócserét.

 

A szakember elmondása szerint a hazai lakóépület-állomány energetikai állapota rendkívül elavult, az átlagos energetikai fűtési szükséglet két-két és félszerese a korszerű ingatlanokénak.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet 2021-ben végzett felmérése szerint évente 1 százalék az energetikai felújítási ráta, és csupán az épületállomány 0,4 százalékán végeznek mélyfelújítást.

A KSH-val közösen végzett kutatás alapján a MEHI (Magyar Energiahatékonysági Intézet) kimutatta azt is, hogy 

a felújított ingatlanok értéke 25–52 százalékkal nő. 

(Az utóbbi akkor, ha 100 kilowattóra alá szorítják a négyzetméterenkénti energiaszükségletet a felújítás révén.)

…és itt jön a kedvenc megállapításom:

A kutatásban kiderült az is, hogy a megrendelőket a rezsicsökkentés előtt elsősorban az esztétikai célkitűzések elérése motiválta a felújítási döntésnél, semmint az energiamegtakarítás lehetőségei.

…úgyhogy ezek alapján ingatlan tulajdonosok nagyon messze vagyunk a felelős energiahatékony gondolkodástól az ingatlan vagyonunkkal kapcsolatban…még ha az akár jelentős értéknövekedéssel is járna! A lényeg az, hogy szép legyen….laugh wink